måndag 29 juni 2015

Samhällsengagemang på global nivå med lokal förankring – hur går det till?

Nu är Almedalen igång, och parallellt med alla debatter och diskussioner publicerar vi en serie i tre delar där Hannah Stanton berättar om WAGGGS arbete för flickors rättigheter. Hannah representerar även WAGGGS i två seminarier under Almedalen. Läs mer om Scouternas program och medverkan under Almedalen på Scoutservice hemsida. Här är den första delen i serien från Hannah:

I år är det dags igen – jag har fått chansen och äran att representera WAGGGS på kvinnokommissionens sammanträde i New York. Förra året ingick jag i policy-gruppen som aktivt arbetade med att påverka texten som regeringarna beslutade om för att inkludera WAGGGS nyckelbudskap. I år kommer jag att leda denna grupp. I denna första post vill jag berätta lite om arbetet bakom kvinnokommissionen.

Lite CSW59 fakta
I vanliga fall förhandlas det om så kallade Agreed conclusions. Eftersom allting är lite annorlunda i år jämfört med andra år sker mycket av det påverkansarbete redan i förväg – istället för att förhandla två veckor på plats kommer regeringarna anta en politisk deklaration dag 1. Detta för att säkerställa att så många ministrar och regeringsrepresentanter som möjligt är involverade.

Nyckelbudskap och digital påverkan Det innebär för WAGGGS och hela delegationen att ta kontakt med våra regeringar redan innan vi faktiskt är i New York och att följa förhandlingar digitalt, via olika online arbetsgrupper som är globala eller regionala, via förberedande möten i delegaters hemländer. Vi skriver så kallade reaction statements som vi skickar till våra länders förhandlare som de sedan ska beakta och inkludera i sitt arbete, all denna kontakt sker oftast via e-post, ibland via telefon och gärna via till exempel twitter. WAGGGS jobbar utefter nyckelbudskap som är förankrade med medlemsorganisationerna, såsom Scouterna, via världskonferensen och stora enkätförfrågningar. Det är nyckelfrågor som är viktiga för medlemmarna, som till exempel ett liv fritt från våld och övergrepp, och för WAGGGS som organisation, till exempel vikten av icke-formell utbildning så som vi har det i Scouterna. Vi har också kämpat för att flickor överhuvudtaget nämns i i texterna, för att flickor internationellt sett faktiskt är en väldigt förbisedd grupp, fast vi är 860 miljoner i antal och viktiga samhällsförändrare.

Den politiska deklarationen och arbetet på plats
Resultatet av vårt hårda arbete var kanske inte så stor som vi hade hoppats på. Det beror mest på att länderna faktiskt inte ens kunde komma överens om så grundläggande saker som mänskliga rättigheter i texten och att verkligen sträva efter jämställdhet. Det var väldigt hårda förhandlingar in i det sista och trots det är texten väldigt svag, ta gärna chansen att läsa via länken.

Det hindrar oss dock inte att göra det mesta av tiden i New York, snarare tvärtom. Vi deltar i så många sidoevent som vi bara kan, träffar ministrar och andra regeringsrepresentanter för att visa dels vad scouter jorden runt gör för att förbättra samhället och vara en aktiv del av samhället, dels för att visa på vikten av att inkludera flickor som en särskild viktig förändringsaktör. Varför det är så kommer jag komma till i en senare bloggpost.


Klicka på bilden för att se Youtube-videon där Hannah berättar om WAGGGS arbete under CSW.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar