tisdag 2 oktober 2012

Amahoro Amani: Redo att Leda - resan till Burundi 4-16 april 2012

"Amahoro Amani – för freden vidare: Redo att Leda - Burundi: De 10 dagarna på plats i Bujumbura blev minst sagt en upplevelse för livet för alla deltagare. Redan i första mötet med de nya vännerna skapades de band som sedan byggdes starkare och starkare under tiden tillsammans i Burundi. En nyfikenhet väcktes hos alla deltagare, erfarenheter byttes och förståelse skapades.

Programmet byggde på workshops som patrullerna förberett i förväg. Dessa innehöll aktiviteter, diskussioner och övningar på temat kvinnligt ledarskap och FN:s barnkonvention. Dialogerna och diskussionerna blev ofta långa och mycket givande. Att burundiskorna har franska och svenskorna engeleska som andraspråk hade inte så stor betydelse, för när man är mitt i en diskussion och vill förklara och förstå går det att göra sig förstådd tillsammans oavsett språkliga skillnader.

Gruppen gjorde även studiebesök, bland annat till ett barnhem i Bujumbura där föräldralösa barn tas om hand av en volontär som arbetar via den lokala kyrkan. Besöket på barnhemmet var gripande; det var en stark upplevelse att möta barnen som så gärna ville prata, sjunga, leka och visa sina få ägodelar. I Burundi är det sed att ha med sig gåvor som mat och lite leksaker när man besöker fattiga, så våra burundiska värdinnor hjälpte oss att arrangera traditionella gåvor. Detta var mycket uppskattat.

En annan dagstur gjordes med en organisation som heter BAHO som arbetar med att hjälpa änkor och barn efter kriget. De har byggt en liten stadsdel med enkla boningar som familjerna kan hyra med utgångspunkt sin lilla ekonomi. Vi mötte några starka kvinnor som nu är stolta över sina egna hem och stärkts av stödet från BAHO. Att höra om deras levnadsöden gav en fin insikt i hur ett land sakta återhämtar sig efter krig. Deras nästa projekt är att bygga ett barnsjukhus för de fattiga i utkanten av staden som ska drivas av volontärer.

Vi talade mycket om likheter och olikheter mellan våra länder, både avseende kvinnligt ledarskap och barnkonventionen. Såklart hade vi också ett stort fokus på det kulturella utbytet mellan Sverige och Burundi, vi arrangerade temakvällar och visade våra länders traditioner och specialiteter. Alla aktiviteter, workshops och samtal mellan deltagarna har bidragit till projektets syfte och måluppfyllelse samt skapat en upplevelse för livet och möjlighet till personlig utveckling."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar